5 Mart 2010 Cuma

YURT İÇİNDE NASIL EVLENİLİR?-YURT DIŞINDA NASIL EVLENİLİR?

PART-1 YURT İÇİNDE NASIL EVLENİLİR?

 Çook güzel bir telaşın içerisindeyken her şeyin o güzellikte geçmesini diliyorsunuz ama öyle olmuyor :)

Niyetimiz yurt dışında evlenmek... Ama yurt içi prosedürlerin de hepsini yerine getirmeniz gerekiyor. Ben çalışmalara ve araştırmalarıma başladığımda oldukça zorlandım ve tüm yaşadıklarımdan sonra yaşamış biri olarak nasıl evlenilir in cevabını buraya yazmayı bir borç bildim :)


Gereken evraklar ve nereden alınır?

1-Nüfus cüzdanları aslı ve fotokopileri

2-(hangi evlendirme memurluğuna başvuracaksanız, taraflardan biri mutlaka orada ikamet etmeli) Çiftlerden birinin ikametgah senedi (Muhtarlıktan alınır) ve fotokopisi


3-6’şar adet fotoğraf


4-Çiftlerin nüfus kayıt örnekleri ve fotokopileri (Nüfus Müdürlüğü’nden alınır) DİKKAT!!! Eğer yurt dışında evlenmeye niyetli iseniz bu belgeden ikişer tane çıkarmalısınız.


5-Sağlık raporları ve fotokopileri.(Önce 2 fotoğraf ve nüfus cüzdanları ile birlikte tarafların her ikisinin de bulunması koşuluyla Sağlık Ocağı’na gidilir. Gerekli dökümanlar alınır. İstenen akciğer röntgeni için Verem Savaş’a, kan tahlilleri için devlete bağlı sağlık kuruluşlarına gidilmesi gerekir. Röntgen sonucu aynı gün içerisinde, kan tahlilli sonuçları 3 iş günü sonra verilir. Toplanan belgelerle birlikte yine tarafların her ikisinin de bulunması kaydıyla sağlık ocağına gidilir. Önce sıra numarası alınarak doktor onayına sunulur. Bitti mi bitmedi!!! Doktordan çıktıktan sonra tekrar danışma kısmına gidilir ve onaylatılır. NUR TOPU GİBİ BİR SAĞLIK RAPORUNUZ OLDU, GEÇMİŞ OLSUN :) ) DİKKAT!!! Eğer yurt dışında evlenmeye niyetli iseniz bu belgeden ikişer tane çıkarmalısınız, bunu da sürecin en başında söylemelisiniz!!!


Tüm bu belgeleri topladıysanız, o zaman hazırsınız… Saat 11.30 a kadar (Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nde koşul böyleydi…) evlendirme dairesine gidiyorsunuz, yaklaşık 30 dk. içerisinde EVLENME BEYANNAMESİ’ni alıyorsunuz.




PART-2 YURT DIŞINDA NASIL EVLENİLİR?

Biz Madrid Türk Büyükelçiliği’nde evlenmeye karar verdik. Yapılan telefon görüşmeleri ve mail trafiğinden sonra bizden şu belgeler istendi:





1.Evlenme Beyannamesi ( Part-1’de nasıl alınacağı anlatıldı..) (Evlendirme Dairesi’nden alınır.)

2.Evlenme Ehliyet Belgesi (Nüfus İdaresi’nden alınır.)

3.Nüfus Kayıt Örneği (Orijinal) (Nüfus İdaresi’nden alınır.)

4.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı örneği (Muhtarlıktan alınır.)

5.Resmi sağlık kuruluşundan alınacak Sağlık Raporu. (Part-1’de anlatıldı.)

6.Nüfus Cüzdanı ve pasaport fotokopisi.

7.Son altı ayda çekilmiş 4’er adet fotoğraf.

8.Dilekçe (Bu dilekçede, kadının önceki soyadını kullanmak isteyip istemediği, seçenekli nikah tarihi, meslekler, kadın ve erkeğin adresleri, evlendikten sonraki adres, telefon ve faks numaralarının belirtilmesi.)

9.İki adet şahit (nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopileri) (Bizimkiler Cem&Gaye Sümer çifti :))

NOTLAR:

* Yurt dışında Türk Büyükelçiliği’nde evleniyorsanız apostil’e gerek yok!!!

(Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil’in kuralları 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Konvansiyonuyla tespit edilmiştir. Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir.)

* e-konsolosluk: http://www.konsolosluk.gov.tr/Homepage.aspx internet adresinden ve konsolosluk çağrı merkezi’nden(+90 312 292 2929) sorularınıza rahatlıkla yanıt bulabilirsiniz.





Tüm bu işlemlerin ardından olup bitenleri fotoğraflarla anlatmak için sabırsızlanıyorum :)





















2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ne güzel bir yazı. Gerçekten bu tür veya makaleler okuma seviyorum. Başkalarının ne söyleyeceklerini görmek için sabırsızlanıyorum.

Adsız dedi ki...

I’ve recently started a blog, the knowledge you present on this website has helped me tremendously. Thanks for your entire time & work.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...