15 Eylül 2010 Çarşamba

FİLM - THE EXPERIMENT


Film adı : The Experiment

Yapım : 2010, ABD

Yönetmen : Paul Scheuring

Oyuncular : Adrien Brody, Maggie Grace, Cam Gigandet, Forest Whitaker, Clifton Collins Jr., Fisher Stevens, Travis Fimmel, Brandon Adamson, Damien Leake, David Banner,Matt Harwell, Rachel O'meara, Randal Chaval, Rod Maiorano Ethan Cohn, Ingred Coree, Jason Lew, Mario Sciorrotta, 






2001 Alman yapımı, Das Experiment adlı filmden uyarlanmış bir film. Gazetede, yapılacak bir deney için denekler arandığına dair bir ilan yayınlanır. Başvuranlar arasından seçilenlere, deneyin bir hapishanede geçeceği, 2 hafta süreyle orada kalacakları,  bu süreyi doldurabilirlerse karşılığında 14.000 dolar ödeneceği söylenmiştir.

Seçimler, başvuranların psikolojik özellikleri gözetilerek belirlenir ve bu kişiler bir otobüsle hapishane olarak düzenlenen yere götürülür. Deneye katılanların bir kısmı mahkum rolünü diğer kısmı ise gardiyan rolünü oynayacaklardır. Ancak başlangıçta söylenen, şiddet göstermenin yasak olduğu ve böyle bir durum gerçekleşirse deneyin iptal olacağı ve hiç kimsenin para alamayacağıdır.

Hapishane içerisindeki kurallar belirlenmiştir. Mahkumlar yemeklerininin tamamını bitirecektir, gardiyanlarla ilk önce onlar konuşmadan konuşmayacaklardır gb.. Mahkumlardan kurallara uymaları, gardiyanlardan da düzeni korumaları beklenmektedir. Baş rollerden birinde Adrien Brody var.  Filmde mahkum rolünde izliyoruz. İnsan evrimine inanan, pozitif, çiçek çocuklardan biri. Diğer baş rol oyuncusu ise Forest Whitaker. Ellili yaşlarına rağmen hala annesiyle yaşayan, dine bağlı, bastırılmış duygulara sahip bir kişilik...

Deneyin başında her şey yolunda giderken, zamanla bulundukları kimliklere bürünen denekler,  deneyle gerçeği birbirinden ayıramaz noktaya gelirler. Ve deney kontrolden çıkmaya başlar.







Filmi konu olarak beğendim ama kurgulamada hatalar vardı. Bir psikolojik  danışman olmamın da etkisiyle sanırım psikolojik süreçlerin oluşumunun kopuk olması filmde eleştiri oklarımı çıkarttı. Konunun çok daha iyi işlenebileceğini düşünüyorum. Ama oyunculukların hakkını vermek lazım. Adrien Brody'i özellikle The Pianist filminden tanıyoruz. Bu filmde de mükemmel bir oyunculuk çıkarmış. Forest Whitaker da Adrien Brody ile birlikte filmi taşıyan en önemli isim. 

 İyi seyirler :)

4 yorum:

Sinem Ergun dedi ki...

mmhmhmh, çok ilgimi çekti,
anlattığın kadarıyla insan psikolojisini güzel bir senaryoyla örneklemiş oluyor bu film. Bizde yaşam içinde farkında olmadan rollere bürünüyoruz, sonra o roller üstümüze yapışıyor ve özümüzü kaybediyoruz.
Sen daha iyi örneklersin bu durumu Ayçacım, çocuklar için de bu daha ciddi bir durum olmalı değilmi, çok iyi gözlemlemeli onları, kimleri örnek alıp davranışlarını kpyalıyorlar takip etmek lazım.

ayca dedi ki...

Bir yandan doğal gelişim anlattığın. Kopyalananların üzerindeki etkimiz, bize tamamen bağımlı olmuyor. Ebeveyn olunca performans çok artıyor, ebeveynin penceresi kadar tabi :) Bundan önce gelen, kendinden vereceklerin için ... En çok ebeveynini kopyalıyor o ... Hatalar olacak, yeter ki büyük zararlara meydan vermeyelim.

Gaye Sumer dedi ki...

almanların çektiği daha başarılıymış, dediklerine göre... hollywood versiyonu yerine orijinalini seyretmek lazım aslında.

ayca dedi ki...

Evet, ben de merak ediyorum Gaye. Aslında konu olarak çok iyi düşünülmüş ama yukarıda da yazdığım gibi bu versiyonunda boşluklar olmuş... Diğerini seyretmek isterim!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...